سایت مپ چیست؟
سایت مپ یا به زبان ساده تر نقشه سایت یک فایلی است که تمام محتواهای موجود در سایت را در بر میگیرد. سایت مپ این محتواهای موجود را در اختیار رباتهای جستجو گوگل قرار میدهد تا آنها را شناسایی کند. همچنین سایت مپ اولویت برتری محتواهای موجود درون سایت را نیز برای موتورهای جستجوی گوگل مشخص میکند.
سایت مپها در دو نوع XML و HTML هستند. سایت مپ نوع HTML لیستی از مهم ترین بخشهای سایت را در بردارد و در اختیار کاربر قرار میدهد. سایت مپ نوع XML بیشتر توسط موتورهای جسنجوی گوگل مورد استفاده قرار میگیرد.
در چه شرایطی وجود سایت مپ موثر است؟
- سایت جدیدی را ایجاد کرده اید که هنوز فرایند لینک دهی آن به صورت کامل انجام نشده است. همانطور که در جریان هستید موتورهای جستجوی گوگل لینکها را دنبال میکنند و از طریق لینکها میان صفحات جا به جا میشوند. بنابراین اگر درون سایت شما لینکی نباشد احتمال اینکه سایت شما را پیدا نکنند بیشتر خواهد بود.
- حجم سایت شما بزرگ است و احتمال اینکه خزندههای گوگل از صفحات بروز شده سایت شما جا بماند وجود دارد.
- درسایت از URL های داینامیک برای محتوای خود استفاده کرده اید.
- محتواهای سایت به خوبی به صفحات اصلی لینک داده نشده است
مزایای استفاده از نقشه سایت
1-بهبود بخشیدن رتبه و ایجاد محبوبیت در لینک دهی
2-افزایش کمک رسانی برای پیدا کردن صفحه برای موتورهای جستجوی گوگل
بخشهای مختلف یک سایت مپ XML
تمامی موتور های جستجوی گوگل از پروتکل XML به صورت رسمی که درون سایت Sitemaps.org تعریف شده است، استفاده میکنند. برای مثال نمونه این کدها که درون سایت مپ هم استفاده ویژه ای دارد قرار داده شده است.
اگر می خواهید بدانید دامنه چیست و تمامی نکات لازم برای انتخاب اسم دامنه مناسب با قوانین گوگل را برای دامنه سایتتان رعایت کنید لازم است حتما از مقاله دامنه چیست بازدید بفرمایید.
Sitemap چه فایلهایی را پشتیبانی می کند
با توجه به این که گوگل تواناییهای بسیار بالایی دارد این موضوع را هم در نظر بگیرید که میتواند پسوندهای متفاوت را که درون سایت مپ قرار دارد شناسای کند. شما می توانید با استفاده از سایت مپ انجام این کار را برای گوگل آسان تر شناسایی کنید. نقشه سایت پسوندهایی همچون HTML، Video، Image، Mobile وNews را به خوبی پشتیبانی میکند.
ساختار نقشه سایت XML
نقشه سایت XML یک نوع فایل متنی است که آدرس صفحات موجود در سایت نمایش داده می شود نقشه سایت قابلیت این را دارد که دادههای متای هر کدام از آدرسهای سایت مانند آمار آخرین بهروزرسانی، میزان اهمیت آن و نحوه ارتباط برقرار کردن آن با صفحات دیگر را نیز شامل شود. وجود نقشه سایت crawler های موتور جستجو مانند گوگل را از ایجاد صفحات جدید که در سایت شما قرار میگیرد مطلع میکند. به این نکته توجه داشته باشید که وجود فایل XML ایندکس شدن صفحات شما را تضمین نمیکند ولی درصد شانس شما را افزایش میدهد.
فرمت فایل نقشه سایت و انواع آن
موتورهای جستجوی گوگل، XML را برای نقشه سایت به عنوان یک پروتکل پذیرفتهاند. همچنین، موتورهای جستجوی گوگل Feed نقشه سایت را که از پروتکل های RSS 2.0، Atom 1.0 و فایل های متنی ASCII استفاده کرده اند را نیز پذیرفته اند. سایت مپ را میشود به شکل XML نیز مورد استفاده قرار داد یا در شرایطی که حجم بالایی دارد با استفاده از ابزار Gzip، فشرده سازی کرد.
نکات مهم درباره فرمت فایل سایت مپ
موتورهای جستجوی بینگ (Bing) از فرمتهایی که گوگل پشتیبانی میکند حمایت نمیکنند، اما مسئولان بینگ گفته اند هر چیزی که پشتیبانی نشود، مورد توجه قرار گرفته نخواهد شد. به همین دلیل وبمسترها میتوانند از این موارد در سایت مپ خود به آسانی استفاده کنند.
طبق توصیه های گوگل نقشه سایتِی که حاویِ محتوایِ خبری است را به عنوان یک فایل جداگانه در نظر داشته باشید زیرا این نوع سایت مپ ها بیشتر از سایر فایلها خزندگی دارند.
موتورهای جستجو کننده گوگل و بینگ از فایل های Media RSS به عنوان جایگزین برای تشخیص دادن توضیحات متای فایل هایی که ویدئویی هستند استفاده می کنند قرار میدهند. از آنجایی که بینگ نیز این نوع فایلها را مورد پشتیبانی خود قرار میدهد، توسعۀ Feed ویدئویی mISS را به عنوان راهکار هوشمندانه معرفی میکند تا از هدر رفتن وقتتان جلوگیری کند.
محدودیت هایی که در فایل های سایت مپ موجود است
به این نکته توجه داشته باشید که با وجود نقشه سایت درون سایتتان باید از قوانینهای مخصوص آن نیز پیروی کنید. همچنین فایل سایت مپ محدودیتهایی را نیز شامل میشود که در ادامه تعدادی از این محدودیتها اشاره خواهیم کرد.
- فضای نام یا namespace
نقشه سایتتان حتماً باید namespace داشته باشد و همچنین بتواند فضای نام پیش فرض را به خوبی مشخص کند.
- محدودیت در اندازه
آدرسهایی که درون فایل سایت مپ قرار دارند نباید بیش از۵۰۰۰۰ تا باشند و همچنین حجم فایلهای استفاده شده در وبسایت نباید بیشتر از ۵۰ مگابایت شود. در شرایطی که بیش از ۵۰۰۰۰ فایل درون سایت مپ وجود داشت باید از فایل ایندکس نقشه سایت استفاده کرد.
- نیازمندیهای متنی
فایل نقشه سایت باید از نوع UTF-8 باشند و از کاراکترهایی همچون entity-escaped در URL سایت استفاده شود.
- آدرسهایی با فرم یکسان
تمامی آدرسهایی که درون نقشه قرار دارند باید تابع قوانین خاص و یکسانی باشند یعنی اینکه آدرسهایی را که با www آغاز شده اند را نمیتوان با آدرسهایی که بدون پیشوند www هستند ادغام کرد. توجه داشته باشید که آدرسهایی را که دارای شناسه جلسه هستند درون این فایلها قرار ندهید.
- موقعیت
نقشه سایتی که دایرکتوری شده فقط میتواند آدرسهایی را نمایش دهد که در دایرکتوری یا زیر دایرکتوری ذخیره شده اند. آدرسهایی که در دایرکتوری موازی موجود هستند و از دایرکتوریهای والد و یا Subdomain های مختلف استفاده میکنند پروتکلهای متفاوتی دارند و مرجعهای مناسبی نیستند. اگر نقشه سایت در دایرکتوری ذخیره شود باعث میشود مرجعهای نامعتبر به وجود نیایند.
- لینکهای سالم
توجه داشته باشید که نقشه سایتی که ایجاد میکنید نباید بیش از 1٪ در لینک دهی خطا داشته باشد در غیر این صورت نقشه ایجاد شده به درد نمیخورد.
فایل ایندکس نقشه سایت
سایتهای بزرگ بیشتر از ۵۰۰۰۰ آدرس URL دارند که ایندکس شدن این URL ها برایشان خیلی اهمیت دارد و از آنجایی که درون نقشه سایت فقط ۵۰۰۰۰ URL اجازه ورود دارند وبمسترها این اجازه را دارند که یک فایل ایندکس نقشه سایت برای خود ایجاد کنند. در این حالت فایل ایندکس نقشه سایت میتواند بیش از ۵۰۰۰۰ ورودی داشته باشد.
این موضوع به این معناست که میشود 2.5 میلیارد آدرس در فایل خود ثبت کرد.
ساختار کد XML بیشتر شبیه نقشه سایت است که در ادامه مقاله به کدهای آن اشاره کرده ایم
مانند فرمتهای نقشه سایت استاندارد های فایل ایندکس شامل تگهای اختیاری و الزامی میباشد. درون یک فایل ایندکس معتبر کدهای XML در آغاز با تگهای استاندارد شروع میشود. این تگ ها با تگ هایی که صفت های آن ها “xmlms” است دنبال می شوند.
هر نقشه سایت درون فایل ایندکس به از تگهای <sitemap> و <loc> نیازمند است. که در ادامه مقاله تگهای فایل ایندکس در اختیار شما قرار داده شده است.
ساختن نقشه سایت
فرایند ساختن نقشه سایت و معرفی آن به موتورهای جستجوی گوگل کار بسیار ساده ایست. البته مقدار سادگی فرایند بستگی به این دارد که شما انتخاب کنید از چه نوع CMS استفاده کنید. CMS یک نوع سیستم مدیریت محتوا است.
ایجاد نقشه سایت در وردپرس
اگر از وردپرس استفاده میکنید، به راحتی می توانید با افزونه Yoast SEO و طی کردن فرایند آن یک سایت مپ برای خودتان بسازید! تنها کاری که شما برای طی این فرایند باید انجام دهید این است که به قسمت سئو داشبورد درون سایت ورد پرستتان بروید، و از قسمت بالای سایت روی گزینه قابلیتها (Features) کلیک کنید؛ و گزینه نقشههای xml سایت را در حالت فعال بگذارید.
در ادامه فرایند اگر روی علامت نقشه سایت کلیک بکنید این اجازه به شما داده میشودتا سایت مپ خود را ببینید و از عملکرد آن به درستی مطمئن شوید.
و در آخر میتوانید با کلیک روی مشاهده تمامی سایت مپ هایتان به صورت لیست ببینید.
یکی از امکانات بسیار خوبی که Yoast در اختیار شما قرار میدهد میتواند این باشد که نقشه سایتی که در اختیار شما قرار داده میشود به صورت داینامیک است. شاید برایتان این سوال پیش بیاید که داینامیک یعنی چه؟ داینامیک یعنی نقشه سایت شما در صورت بروزرسانی صفحاتش به صورت خودکار آپدیت میشود.
اگر شما تمایل به استفاده از Yoast ندارید هیچ اشکالی ندارد ما در این مقاله افزونههای دیگری نیز به شما معرفی خواهیم کرد که بتوانید برای ایجاد سایت مپ از آنها استفاده کنید. همچنین شما با استفاده از افزونه Google XML Sitemaps نیز برای سایت خود سایت مپ بسازید.
ایجاد نقشه سایت با ابزارهای جانبی
استفاده از وردپرس تنها راه ایجاد نقشه سایت نیست بلکه از روشهای دیگری همچون CMS اختصاصی میتوانید یک سایت مپ برای خود داشته باشید. در این روش شما با استفاده از یک ابزار تولید کننده سایت مپ همانند XML-Sitemaps برای انجام این کار استفاده کنید این روش خواسته شما را به خوبی انجام میدهد.
تنها کاری که شما در این روش باید انجام دهید این است که از کادری که درون شکل مشخص شده است آدرس سایت را وارد کنید و چند ثانیه حوصله به خرج دهید و در آخر سایت مپ خود را تحویل بگیرید.
چند نوع ابزار آنلاین دیگری وجود دارند که میتوانند شما را برای انجام این کار یاری دهند که چندی از این ابزارها را در این مقاله برای شما نام برده ایم.
از جمله این ابزار ها هستند که میتوانند کمک دست شما برای انجام این کار باشند.
روش ثبت نقشه سایت در گوگل
بر خلاف robots، موتورهای جستجو این امکان را دارند که به صورت خودکار به دنبال نقشه سایت بگردند این کار باید با صورت دستی انجام شود.
حال برای انجام این کار وارد اکانت سرچ کنسول تان شوید و از منوی سمت چپ گزینه ی سایت مپ را انتخاب کنید و در صورتی که شما قبلا سایت مپ را در گوگل ثبت کرده باشید تصویری که در ادامه مقاله برای شما گذاشته شده است نمایش داده میشود.
اگر قبلا هیچ نوع فایلی را در این قسمت اضافه نکرده اید در این مرحله میتوانید با گذاشتن آدرس فایل و فشردن دکمه Submit این عمل را انجام دهید.
اگر تمام مراحل را تا به اینجای کار درست انجام داده باشید در این مرحله میتوانید با استفاده از sitemap اطلاعاتی را که در نقشه سایت سابمیت شده اند را ببینید.
مقداری زمان دهید و پس از طی چند ثانیه روی فایلی که سابمیت کرده اید کلیک کنید اگر پس از کلیک پیام
«Sitemap index processed successfully» را دریافت کرده اید یعنی سایت شما توسط گوگل تایید شده است.
همچنین شما می توانید با کلیک روی دکمه SEE INDEX COVERAGE که در قسمت بالای سمت راست صفحه قرار گرفته است گزارشاتی را که گوگل برای سایت مپ شما صادر کرده را ببینید این گزارشات نشان دهنده این است که موتورهای جستجو گوگل چند صفحه از صفحهٰهای سایت شما را پیدا کرده است و پس از بررسی کامل تایید کرده اند.
نحوه ایجاد نقشه سایت برای سایتهایی که وردپرسی نیستند
اگر سایت شما تعداد صفحات کمتری دارد نشان دهنده این است که طراحی سایت شما با وردپرس نبوده است و در تولید نقشه سایت دچار مشکل خواهید شد و برای اینکه بتوانید این مشکل را حل کنید و بتوانید نقشه سایت را ایجاد کنید نسخهی رایگان Screaming Frog را نصب کنید. پس از اینکه نصب کردید به قسمت Mode و سپس Spider مراجعه کنید. در این بخش آدرس URL صفحه اصلی خود را در باکس مربوطه با برچسب Enter URL to spider وارد کنید و در آخر روی دکمه Start کلیک کنید.
نسخه رایگان screaming frog فقط اجازه بررسی ۵۰۰ تا از صفحات وبسایت شما پس توجه داشته باشید که اگر وبسایت شما را دارد بیش از ۵۰۰ صفحه دارد استفاده از این نسخه راه حل مشکل شما نیست. پس از اینکه بررسی به پایان رسید به منوی Sitemaps و سپس به منوی XML sitemap مراجعه کنید. با توجه به این که گوگل توجه زیادی به برچسب <lastmod>، <changefreq> و <priority> نمی کند، توصیه ما به شما این است که از این برچسبها در نقشه سایت خود استفاده کنید. همچنین میتوانید با مراجعه به سربرگ Images تصاویرتان را درون نقشه سایت خود قرار دهید.
روی دکمه Export کلیک کنید و فایلتان را با نام sitemap.xml ذخیره کنید و در آخر آن را درون پوشه public_html سایت بارگذاری کنید.
نکته اصلی که در استفاده از این روش باید به آن توجه داشته باشید این است که در صورت اضافه شدن صفحات به وبسایت شما میبایست دوباره نقشه سایتتان را درست کنید تا محتوای جدیدی که ایجاد میکنید درون نقشه سایت نمایش دهد. مزیت اصلی سایت های وردپرسی در این است که با اضافه شدن محتوای جدید نقشه سایت شما را سریعا بروز رسانی میکند.
مشکلات سایت مپ در گوگل سرچ کنسول
- صفحات بیکیفیت در نقشه سایت
- صفحاتی که تصادفا از نقشه سایت کنار گذاشته شدهاند
اهمیت نقشه سایت در سئو چیست؟
زمانی که شما فایلی را از نوع sitemap.xml برای سایت خود، به موتورهای جستجوی گوگل معرفی می کنید تعیین هم میکنید که چه نوع مطالبی قرار است درون وب سایتتان قرار دهید و آدرس (URL) آنها چیست. به این نکته توجه داشته باشید که استفاده شما از این ربات برای شناسایی محتوای سایت توسط موتورهای جستجوی گوگل کمک زیادی میکند.
به عنوان مثال سریعتر از نوع و انتشار مطالب شما آگاه میشود. همچنین در ایندکس شدن و از لحاظ سئو نیز بسیار مفید خواهد بود.
و نکته مهم تر اینکه در sitemap.xml می توان درصد اهمیت که مطلبی که درون سایت قرار دارد را مشخص کند.
مزایای سایت مپ از نوع XML برای سایت های فلش
سایت مپهایی که از این نوع هستند جز بهترین ابزار های میباشند که با فلش و یا زبان هایی که از مدل HTML نیستند ساخته شده اند.
موتورهای جستجوی گوگل صفحات این نوع وب سایتها را نمی توانند crawl کنند به همین دلیل سایت مپ میتواند بهترین گزینه برای ایجاد نقشه سایت باشد.
توجه داشته باشید که اگر وب سایت شما از منو هایی همچون جاوا اسکریپت ساخته شده است سایت مپ از نوع XML پیشنهاد بسیار خوبی برای معرفی صفحات به موتورهای جستجوی گوگل می باشد.
اگر برای کسبوکارتان علاقمند به طراحی سایت در ارومیه هستید، میتوانید با ما در ارتباط باشید.
دیدگاه
مطلب بسیار خوب و مفیدی بود.
سپاس از توجهتون