Skip to content

دامنه چیست؟

نام دامنه

 به زبان ساده دامنه همان آدرس اینترنتی است که شما جهت پیدا کردن سایت مورد نظر خود در گوگل سرچ می‌کنید. به عنوان یک مثال rikantech.com آدرس یک دامنه است. امروزه دنیای اینترنت ما از شبکه و سایت‌های بسیار گسترده‌ای تشکیل شده است که هر کدام از این شبکه‌ها با آدرس منحصر به فرد خود قابل شناسایی هستند.

ثبت آدرس دامنه اولین کار در طراحی یک وبسایت می‌باشد. برای انتخاب یک دامنه که به خوبی معرف برند و یا نوع کسب‌وکار و شما باشد، نکات مهم زیادی وجود دارد. آدرس دامنه نشان دهنده نوع فعالیت شماست؛ لذا از آدرس دامنه‌هایی استفاده کنید که مخاطب در همان نگاه اول نوع فعالیت و یا کسب و کار شما را تشخیص دهد.

نکته دیگری که شما برای ثبت دامنه باید توجه ویژه‌ای داشته باشید این است که آدرسی که ثبت کرده اید ساده باشد تا مخاطب بتواند آن را به خاطر بسپارد. همچنین از ملزومات ثبت دامنه این است که آدرس اینترنتی شما باید یکتا و منحصر به فرد باشد به عبارتی توسط فرد یا کسب و کار دیگری به ثبت نرسیده باشد.

نحوه عملکرد دامنه چگونه است؟ 

نحوه عملکرد دامنه به این شکل می‌یاشد که مرورگری که شما از آن‌ها استفاده می‌کنید یک درخواست به سامانه شبکه جهانی ارسال می‌کنند. سرور‌های جهانی نام دامنه‌های مرتبط را جستجو می‌کنند و در آخر سرور‌های شبکه جهانی درخواست را به نیم سرور‌ها ارسال می‌کنند.

قابل ذکر است که اتصالی که بین دامین و هاست صورت می‌گیرد از طریق نیم سرور‌ها می‌باشد. نیم سرور‌ها قابلیت این را دارند که از نام دامنه به عنوان آدرس آی پی استفاده کنند.

مالکیت دامنه چگونه است؟

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که کلی زمان صرف پیدا کردن نام‌های متناسب با کسب و کارتان برای ثبت دامین کرده‌اید ولی به مرحله ثبت دامین که رسیده اید متوجه می‌شوید نام مورد نظرتان قبلا توسط فرد دیگری به ثبت رسیده؛ در این مقاله با راهکاری ساده مشکل شما را حل خواهیم کرد.

برای حل این مشکل شما به وب سایت  WHOIS مراجعه کنید. این وب سایت اطلاعات فردی که این آدرس دامنه را قبلا به ثبت رسانده را در اختیار شما قرار می‌دهد مگر اینکه آن شخص قبلا اطلاعات خود را توسط سرویس حریم خصوصی شخصی سازی کرده باشد. شما می‌توانید با این فرد تماس گرفته و از او درخواست فروش آدرس نام دامنه را بدهید. گفتنی است برخی از افراد نیز نام‌های رند و پر تکرار را از قبل خریده و بدین طریق اقدام به فروش می‌رسانند!

اجزای تشکیل دهنده دامنه کدام است؟

هر آدرس دامنه ای که ایجاد می‌شود از چهار بخش بسیار مهم تشکیل شده است. بخش اول تشکیل دهنده نام http:// که نشان دهنده پروتکل Http می‌باشد. بخش دوم آن www و بخش سوم آن نام برند شماست که انتخاب کرده‌اید به عنوان مثال rikantech و چهارمین بخش تشکیل دهنده آدرس دامنه، پسوند آن است به عنوان مثال com. که در ادامه مقاله جهت شفاف سازی اطلاعات بیشتری درباره جزئیات در اختیار شما خواهیم گذاشت.

1- بخش اول دامنه http 

https کوتاه شده کلمه  Hyper Text Transfer Protocol می‌باشد که اگر بخواهیم به شکل ساده تر توضیح دهیم https پروتکل Http است که تایین می‌کند که تمامی رایانه‌های متصل به شبکه جهانی باید از این پروتکل پیروی کنند.

2- ؛بخش دوم دامنه www.  

www کوتاه شده عبارت  World Wide Web می‌باشد که نشان دهنده شبکه جهانی اینترنت است.  

3- بخش سوم دامنه؛ نام دامنه 

 نام دامنه نامیست که شما براساس نوع کسب و کارتان انتخاب می‌کنید. در قسمت بالای مطلب هم به این موضوع اشاره کردیم که نام دامنه حتما باید یکتا باشد یعنی توسط فرد دیگری به ثبت نرسیده باشد.

4- بخش چهارم دامنه پسوند دامنه

بخش چهارم تشکیل دهنده آدرس دامنه، پسوند آن است و هر پسوندی که انتخاب می‌کنید دارای مفهوم خاصی است به عنوان مثال پسوند ir. پسوند ملی ایران است.  

انواع پسوند دامنه

پسوند های عمومی

وقتی صحبت از پسوند عمومی می‌شود یعنی هر کاربری مجاز به استفاده از آن‌ها می باشد com , .net , .org  جز این نوع پسوند‌ها می‌باشند. 

پسوند های اختصاصی

پسوند‌های اختصاصی جز پسوند‌های هستند که سازمان‌ها و افراد با مشخصات خاص می‌توانند آن‌ها را ثبت کنند و بعد از ثبت دامنه نیز باید از قوانین خاصی نیز پیروی بکنند؛ gov.  یا int. جزء این نوع پسوند‌ها هستند. 

پسوند های ملی

هرکشور حق این را دارند که پسوند مخصوص به کشور خود را به ثبت برساند که این پسوند‌ها متشکل از دو حرف می‌باشند مثلا پسوند ir. مختص کشور ایران است.

انواع دامنه‌های ملی ایران

دامنه‌های ملی انواع مختلفی دارند که برای ثبت هرکدام باید قوانین و شرایط خاص هر کدام را رعایت کرد؛ این موارد عبارتند از:

co.ir : این نوع دامنه مخصوص شرکت‌هایی می‌باشد که ثبت شده است. برای اینکه بتوان این نوع از پسوند را ثبت کرد می‌بایستی مدارک لازم و مربوط به شرکت را ارائه داد.

ac.ir : از این نوع دامنه بیشتر برای سازمان‌های آموزشی استفاده می‌شود. مؤسسه‌هایی مجاز به استفاده هستند که مجوز‌های لازم را از وزارت علوم دریافت کرده باشند.  

sch.ir : این دامنه بیشتر برای مدارس و سازمان‌های آموزشی که مجوز‌های مربوطه را از وزارت آموزش پرورش کسب نموده باشند.

net.ir : واحد‌هایی که مجوزهای لازم را برای ارائه خدمات مربوط به شبکه را دارند از این دامنه جهت ثبت استفاده می‌کنند. 

gov.ir : از این نوع دامنه برای ادارات رسمی که تحت نظر مستقیم دولت هستند استفاده می‌‌شود.

org.ir : سازمان ‌های غیر انتفاعی رسمی و سازمان‌های بین المللی که دولت یا یکی از موسسات در آن عضو باشد، از این نوع دامنه استفاده می‌کنند.

co.ir : تمامی سازمان‌های غیر دولتی از این نوع دامنه استفاده می‌کنند.

id.ir : اشخاصی که شهروند یا مقیم قانونی کشور ایران می‌باشند از این نوع دامنه استفاده می‌کنند. 

دامنه TDL چیست؟

TLD کوتاه شده عبارت Top Level Domain می‌باشد و به معنی دامنه‌های سطح بالا است که به زبان فارسی ترجمه شده‌اند. TLD  بالاترین رتبه را در میان پسوند‌های دامنه دارند. دامنه‌های سطح بالا به حروف بزرگ و کوچک حساس نیستند. به عنوان مثال دامنه های org .net .com. جز دامنه‌های سطح بالا می‌باشند.

Ip چیست و چه کاربردی دارد؟

IP کوتاه شده عبارت Internet Protocol است. Ip آدرس به دستگاه‌هایی که در دنیای اینترنت هستند اختصاص داده می‌شوند. به عنوان مثال شما در دنیای شبکه چند کامپیوتر را در نظر داشته باشید که می‌خواهند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. برای برقراری ارتباط میان چند رایانه به یکدیگر، نیاز به آدرس مشخص هر کدام است که به این آدرس مشخص رایانه‌ها در دنیای اینترنت ip می‌گویند.

 Ipها باید یکتا باشند. Ip ها انواع مختلفی دارند مانند خصوصی، عمومی، ایستا، پویا که هر کدام از این ip ها کاربرد ویژه‌ای دارند و عبارتند از:

Ip خصوصی: ip خصوصی همان آدرسی است که دستگاه شما با استفاده از آن به دنیای اینترنت متصل می‌شود. زمانی که شما برای اتصال به اینترنت از یک مودم استفاده می‌کنید، آن مودم برای برقراری اتصال از آدرس ip استفاده می‌کند.

Ip عمومی : آدرس‌هایی که بتوان آن‌ها را در شبکه جهانی استفاده کرد، آدرس‌های عمومی نامیده می‌شوند. آدرس‌های عمومی نیز برای هر شخص منحصرد به فرد می‌باشند.

Ip ایستا: هر آدرس ip می‌تواند ایستا باشد فقط باید هنگام تنظیم ip ها آن ها را به صورت دستی ایستا تنظیم کنید.

Ip پویا: آدرس‌های ip  پویا به صورت خودکار تنظیم می‌شوند و هنگامی که می‌خواهید اینترنت خود را تنظیم می‌کنید ip پویا به صورت خودکار به شبکه اینترنت متصل می‌شود. آدرس‌های ip پویا هر بار که به اینترنت متصل می‌شوند بروزرسانی می‌گردد.

تفاوت url و دامنه در چیست؟ 

کلمه URL کوتاه شده عبارت Uniform Resource Locator است. خیلی‌ها url را با دامنه اشتباه می‌گیرند یا معتقند که url همان دامنه است ولی url با دامنه متفاوت است. عده‌ای دیگر بر خلاف گروه اول معتقند که url خیلی واضح است و صحبت در مورد آن بی فایده است. در این بخش از مقاله قصد داریم شما را با مفهوم url‌ آشنا کنیم.

اجزای تشکیل دهنده URL

url از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده‌ که در این مقاله اجزای تشکیل دهنده آن را باهم برسی خواهیم کرد.

قسمت اول تشکیل دهنده یک url‌ پروتکل است که در بخش اول نشانی قرار می‌گیرد و به نحوه اتصال مرورگر شما به اینترنت دستوراتی می‌دهد که باید تابع این دستورات عمل کند. Http یک پروتکل است که همیشه در قسمت اول هر آدرس آن را می‌بینید. 

قسمت دوم url‌ را نام دامنه تشکیل می‌دهد. نام دامنه همان نامی است که وب سایت شما در دنیای اینترنت با آن شناخته می‌شود. در انتخاب نام دامنه به این نکته که اطلاعات بیشتری در مورد نوع فعالیتتان در اختیار کاربر بگذارد توجه کنید.

آخرین چیزی که یک url  تشکیل می‌دهد مسیری است که تعیین  کننده محل اطلاعات در درون هاست است.

نکات و معیارهای مهم در انتخاب نام دامنه 

توجه کنید نامی که برای دامنه خود انتخاب می‌کنید تا حد امکان ساده تر بوده و یاد آوری آن برای مخاطب راحت تر باشد. بهتر است برای ثبت دامنه‌های حقوقی از اعداد استفاده نکنید.  همچنین نامی که برای دامنه انتخاب می‌کنید بایستی مشخص کننده نوع فعالیت شما برای مخاطب باشد. نام دامنه باید معنا دار باشد و استفاده از کلمات انگلیسی در انتخاب نام دامنه رتبه شما را در گوگل بالا می‌برد.

انتخاب نام متناسب با برند و مخاطب

در انواع قسمت‌های این مقاله با جمله اینکه نام دامنه را متناسب با نوع کسب و کارتان انتخاب کنید مواجه شدید ولی در این قسمت قرار است بیشتر به این موضوع بپردازیم. انتخاب نام دامنه مناسب تاثیر بسزایی برای راهنمایی مخاطب به نوع فعالیت شما دارد پس در انتخاب نام دامنه به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشید.

نام دامنه تنها یک نام نیست بلکه برای مخاطب روشن کننده نوع فعالیت شماست. مخاطب در نگاه اول که با نام برند شما مواجه می‌شود شاید زمان کافی به اینکه به درون سایت شما برود و فعالیت شما را بررسی کند نداشته باشد پس باید نام برند، نوع فعالیت شما را به مخاطب نشان دهد.

کاراکتر‌های قابل استفاده در نام دامین 

همانطور که قبلا گفتیم ثبت دامنه قوانین مخصوص به خود را دارد که اگر این قوانین رعایت نشود ثبت دامنه امکان پذیر نیست. یکی از این قوانین که برای ثبت دامنه باید رعایت شود استفاده از کاراکتر‌ها در نوشتن نام دامنه است به عنوان مثال هیچ کدام از این کاراکتر‌ها برای استفاده در دامنه مجاز نیست. ‘ + . , | ! ” £ $ % & / ( ) = ? ^ * ç ° § ; : _ > ] [ @ );

تشابه اسمی در انتخاب نام دامنه

شاید بار‌ها برای شما هم اتفاق افتاده باشد که نامی که مد نظرتان است را به مرحله ثبت دامنه برسانید ولی در زمان ثبت با خطای این دامنه قبلا توسط فرد دیگری ثبت شده است مواجه شده باشید. این اتفاق در دنیای واقعی نیز رخ می‌دهد و تشابه اسمی بسیار فراوان است. ولی برای راه حل این مشکل شما می‌توانید پسوند دامنه مورد نظرتان عوض کنید. مثلا دامنه که مورد نظرتان می‌باشد  rikantech.com است.

ولی این دامنه قبلا ثبت شده است می‌توانید پسوند دامنه را عوض کرده و به صورت rikantech.org ثبت کنید یا با اضافه کردن اعداد به نام دامنه این مشکل را حل کنید. اگر استفاده از این راه حل شما را از نامی که مد نظرتان است  دور می‌کند چاره‌ای جز منصرف شدن از نام انتخابی تان ندارید و باید نام دیگری برای دامنه خود بیابید.

انتخاب نام دامنه یا املای آسان

هنگام انتخاب دامنه از کلمه هایی استفاده کنید که املای آسان داشته باشند. نام دامنه با املای آسان به هنگام تایپ دامنه کمتر دچار مشکل می‌کند. همچنین از کلمات کلیدی نام دامنه تان می توانید بهره بگیرید تا هم نامی کوتاه تر و هم تایپ آسان داشته باشد.

انتخاب دامنه با تلفظ آسان

اینکه مخاطب بتواند نام برند یا دامنه شما را به راحتی و درستی تلفظ کند قطعا حس خوبی به مخاطب خواهد داد. در انتخاب نام دامنه به این موضوع توجه ویژه داشته باشید و پس از انتخاب آن، بار‌ها بخوانید تا متوجه شوید تلفظ آن، معنایی را که می خواهید به مخاطب القا کند.

روش ثبت یک دامنه – آموزش خرید و ثبت دامنه به صورت کامل

ثبت دامنه با پسوند‌های com ،.net. و co. شما به زمان طولانی نیاز ندارید و در کمترین مدت می‌توانید این کار را انجام دهید. برای ثبت دامنه عبارت ثبت دامنه را در گوگل سرچ کنید و گوگل برای شما سایت‌های متنوعی را پیشنهاد می‌دهد. برای ثبت دامنه سعی کنید از سایت‌هایی استفاده کنید که معتبر هستند و به عبارتی رتبه یک‌های گوگل که اول از همه نمایش می‌دهد.

برای ادامه فرایند ثبت دامنه، نام دامنه ای را می‌خواهید ثبت کنید، وارد کنید و اگر دامنه آزاد باشد یعنی توسط فرد یا برند دیگری به ثبت نرسیده باشد مبلغی که سالانه شما برای دامنه باید پرداخت کنید را برای شما نشان می‌دهد.

پس از طی کردن روند بالا روی گزینه اضافه کردن به سبد خرید را انتخاب کنید و با ادامه کار مبلغ نهایی را که برای خرید دامنه باید پرداخت کنید به شما نشان می‌دهد.

توجه داشته باشید که هنگام تکمیل فرایند با تنظیمات DNS کاری نداشته باشید به دلیل اینکه هنوز شما هاستی تهیه نکرده اید و به همین دلیل تنظیمات پیش فرض را انتخاب کنید.

مدت زمان فعال‌ شدن دامنه بعد از ثبت

مدت زمان ثبت دامنه‌ها بر اساس نوع آن‌ها متفاوت است به عنوان مثال خرید دامنه ir‌ به مدت زمان بیشتری نسبت به دیگر دامنه ها برای فعال شدن دارد. ولی به صورت کلی برای فعال شدن دامنه 48 ساعت زمان نیاز دارید تا دامنه به صورت کامل در اختیار شما قرار بگیرد. پس از اینکه تنظیمات DNS را نیز دست کاری کردید مدت زمانی لازم است تا برقراری ارتباط با هاستینگ صورت گیرد. 

آموزش ثبت دامنه .ir در ایرنیک 

فرایند ثبت دامنه ir نسبت به فرایند ثبت دیگر دامنه‌ها بسیار طولانی است. دلیل طولانی شدن زمان ثبت دامنه ir این است که دامنه پس از ثبت بار دیگر برای تایید شدن در سایت ایرنیک قرار می‌گیرد.

۱- برای ثبت دامنه ir در مرحله اول باید وارد سایت ایرنیک شوید که آدرس اینترنتی سایت  nic.ir می‌باشد.

۲- در مرحله دوم از منوی شناسه گزینه ورود را انتخاب کنید.

۳- در این مرحله شما به صفحه ورود سامانه منتقل شده اید و باید اطلاعاتی که حاوی شناسه یا پست الکترونیک، گذرواژه، کد کپچا است را وارد کنید. پس از وارد کردن اطلاعات و تکمیل فرایند دکمه ورود را انتخاب کنید.

۴- شما در این بخش از مرحله وارد پنل خودتان در سایت ایرنیک شده اید. در این بخش با منو‌های بسیاری روبرو خواهید شد که هیچ کدام بجز منوی دامنه به کار ما نمی‌آید. از منوی دامنه، ثبت دامنه را انتخاب کنید.

۵- پس از وارد شدن به صفحه ثبت دامنه باید گزینه‌های زیر را وارد کنید.

  • پسوند: در این بخش لیست بلند بالای کشویی برای شما باز خواهد شد تا پسوند مورد نظر خود را انتخاب کنید که ما در این بخش پسوند ir‌ را انتخاب خواهیم کرد. 
  • نام دامنه: در کادر روبروی پسوند نام دامنه خود را وارد کنید. سپس دکمه بررسی دامنه را فشار دهید.

۶- پس از محله ثبت اگر دامنه شما قبلا ثبت نشده باشد در ادامه فرایند مدت زمانی که می‌خواهید دامنه را در اختیار داشته داشته باشید را باید وارد کنید.

۷- در مرحله هفت لیست بلند بالایی حاوی قوانین مربوط به ثبت دامنه است که با مطالعه کامل تیک مخصوص قبول کردن قوانین دامنه را وارد کنید. پس از قبول کردن کد CAPTCHA را در کادر مربوطه وارد کنید و در آخر روی گزینه اقدام به ثبت را بفشارید. 

۸- حالا لیست صورت حساب شما صادر شده است برای پرداخت به سبد خرید خود منتقل خواهید شد. روی دکمه بعدی کلیک کنید تا به ادامه فرایند بپردازید.

۹- در این مرحله صورت حساب شما موود می‌باشد و شما باید مبلغ پیشنهادی را واریز کنید. حالا دامنه شما رزرو شده و می‌توانید در لیست دامنه‌‌های خود آن را مشاهده کنید. 

فوروارد کردن دامنه چیست؟ (Domain Forwarding)

اگر بخواهید دامنه‌های را که ثبت کرده اید به وب سایت اصلی تان لینک بخورد در این صورت باید دامنه مورد نظرتان را فوروارد کنید. برای فوروارد نام دامین فرعی را به دامین اصلی تغییرمی‌دهید.

تفاوت پارک دامین و دامین فورواردینگ

تفاوت پارک دامین و دامین فورواردینگ در این است که در پارک دامین هیچ گاه دامنه اصلی نمایش داده نمی‌شود ولی در دامین فورواردینگ دامنه اصلی در وب سایت نمایش داده می‌شود.

زیر دامنه چیست؟ (Sub Domain)

زیر دامنه مجموعه ای از دامنه بوده و قبل از دامین اصلی استفاده می‌شود. برای مثال rikantech.com آدرس دامنه اصلی می‌باشد. اگر بخواهیم زیر مجموعه ای به آدرس اصلی سایت اضافه کنیم می‌شود. Sub.rikantech.com بیشترین کاربرد زیر دامنه در این است که وب سایت شما را مدیریت می‌کند. 

پارک دامین چیست؟ (Park Domain)

منظور از پارک دامین همان دامنه جانشین است که این دو عبارت هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند و هر دو یک مفهوم را می‌رساند. پارک دامین روش مناسبی است که وب سایت را  بجز دامنه اصلی از طریق دامنه‌های دیگر نیز معرفی می‌کند. اگر به عبارت ساده تر بخواهیم بگییم با استفاده از پارک دامین از طریق دامنه‌های مجاز نیز می‌توان به سایت اصلی رسید. 

ادان دامین چیست؟ (AddOn Domain)

تعریف ادان دامین به صورت ساده به تنظیم کردن تعداد متعددی دامنه روی یک هاست که حداقل یک سایت دارد. نکته قابل توجه که راجع به این موضوع وجود دارد این است که دسترسی به تمامی دامنه‌های که روی هاست تنظیم کرده اید فقط با نام کاربری و پسورد قابل مشاهده می‌باشد.

ارتباط بین دامنه و هاست؟ (Host and Domain)

هاست همان سروری هست که اطلاعات سایت درون آن قرار دارد و به در خواست‌های کاربر‌ها پاسخ داده می‌شود.

ارتباط بین دامنه و دی‌ ان اس (DNS and Domain)

از آنجایی که به خاطر سپردن آدرس ip کار سختی است، سرور DNS ایجاد شده است. DNS وظیفه به خاطر سپردن اطلاعات بین هاست و دامنه را به عهده دارد. زمانی که شما در گوگل عبارت rikantech.com سرچ می‌کنید مرورگر به DNS سرور پیغام داده و از آن سؤال می‌کند rikantech.com روی چه هاستی سوار است؛ DNS‌ سرور پس از برسی ip آدرس، rikantech.com را ارائه می‌دهد.

پروتکل چیست؟

به قوانین‌هایی که تعیین می‌کند دو کامپیوتر درون شبکه چطور ارتباط برقرار کنند پروتکل می‌گویند. پروتکل یک سری قوانین را تعیین می‌کند که اعضای شبکه چه به صورت گروهی و چه به صورت فردی در دو حالت باید تابع قوانین رفتار کنند.

برای آشنایی با تفاوت سئو داخلی و خارجی می‌توانید این مقاله را در بخش بلاگ وبسایت ریکان تک مطالعه نمایید.

هیچ دیدگاهی تا این لحظه ثبت نشده است


درج دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با ما

09141408052
09128309980

آدرس

تهران: تهران، بلوار کشاورز، نبش خیابان ۱۶ آذر
ارومیه: خیابان استادان، مجتمع ایران زمین
İstanbul:Bahçelievler Prime İstanbul Residence 1. Asena sokak

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.