نرخ پرش یعنی میزان از دست دادن مشتری در یک وب سایت. هرچه قدر که میزان بانس ریت یا نرخ پرش بالاتر باشد، یعنی آن وب سایت درحال از دست دادن مشتری های بیشتری است؛ حتی اگر انرژی مضاعفی جهت تبلیغات صرف کند. و اما راه حل چیست؟
1- ابتدا باید مفهوم نرخ پرش را درست درک کنیم.
2- سپس در مورد تأثیر آن بر روی سئو بحث کنیم.
3- و نهایتاً راه کارهای کاهش نرخ پرش را بدانیم.
Bunce Rate (نرخ پرش) به زبان ساده
یک تعریف سطحی از Bounce ریت یا نرخ پرش این است که وقتی کاربر صفحه ای را باز می کند، بدون مراجعه به صفحات دیگر، وب سایت شما را ترک کند. اما تعریف درست نرخ پرش بحثی دیگر است که قدم به قدم به آن می پردازیم.
نرخ (Rate)
کلمه “نرخ” یا rate یعنی اندازه گیری میزان دو چیز نسبت به یکدیگر. مانند نرخ مشتریانی که خرید می کنند نسبت به نرخ کل مشتریان یک فروشگاه یا وب سایت. اگر در یک روز 10 نفر وارد وب سایت شما شوند و پنج نفر از آنها خرید کنند، یعنی نرخ فروش شما پنجاه درصد است. نرخ پرش برعکس نرخ فروش، نسبت مشتریانی که از دست رفته اند را نشان می دهد.
پرش (Bounce)
اگر کاربری وارد سایت شده و کارهایی را که مدنظر صاحب وب سایت است را انجام ندهد یعنی یک پرش صورت گرفته. کاری که موردنظر صاحب سایت است فقط فروش نیست. عوامل زیر از جمله عملیاتی هستند که باید بر روی هر وب سایت موفقی انجام پذیرد:
- بازدید از صفحات دیگر
- نوشتن نظر در قسمت نظرات وب سایت
- خرید
- تماشای ویدیو و عکس ها
- دانلود فایل
- درخواست پشتیبانی از وب سایت
- عضویت در سایت
- کلیک بر روی تبلیغات
در صورتیکه هیچ کدام از تعاملات ذکر شده توسط کاربر انجام نگیرد، وب سایت با پرش یا بانس مواجه شده است.
نرخ پرش (بانس ریت) چگونه محاسبه می شود؟
استفاده از Google Analytics، ساده ترین روش محاسبه نرخ پرش می باشد. برای این محاسبه، گوگل آنالیتیکس از دو مفهوم به نام های سشن (Session) و هیت (Hit) استفاده می کند.
سشن (Session) چیست؟
مفهوم سشن یعنی عملکردهای کاربران در یک دوره زمانی کوتاه در یک وب سایت یا اپلیکیشن. زمانی که یک کاربر از طریق گوگل وارد سایتی می شود، از جانب گوگل یک تایمر 30 دقیقه ای برای آن وب سایت شروع به کار می کند.
انجام بعضی از عملکردها بر روی وب سایت از طریق کاربر، مدت زمان این تایمر را تمدید می کند و یا این مدت زمان ریست می گردد. به عنوان مثال، اگر کاربر بعد از خواندن یک مقاله صفحه دیگری را باز کند، تایمر مجددا از ابتدا برای آن صفحه شروع به کار می کند. در تصویر زیر نمونه ای از سشن یک کاربر را که پروسه خریدش 20 دقیقه طول کشیده مشاهده می فرمایید. آخرید عملکرد کاربر تکمیل خرید است. 30 دقیقه بعد از تکمیل خرید، سشن تمدید شده منقضی شد.
هیت (Hit) چیست؟
عملکردهای یک کاربر را در یک وب سایت هیت می گویند. گوگل آنالیتیکس این عملکردها را ثبت می کند. هیت ها درخواست هایی از طرف کاربر هستند که به سرور ارسال می شوند. بعضی از عملکردهای کاربر توسط گوگل آنالیتیکس ثبت شده و برخی دیگر شناسایی نمی شوند. مثلا اگر کاربر صفحه ای را باز کند، گوگل آنالیتیکس می تواند آن را شناسایی و ثبت کند و بنابراین روی زمانبندی سشن مؤثر واقع می شود. اما عملکردی دیگر مانند کلیک بر روی لینک دانلود فایل، شناسایی نشده و بنابراین تأثری بر روی سشن نخواهد داشت.
برای شناسایی باقی عملکردها توسط گوگل آنالیتیکس از گوکل تگ منیجر (Google Tag Manager) استفاده می شود. در حقیقت کاربرد گوگل آنالیتیکس بدون گوگل تگ منیجر ناقص است. شما می توانید درخواست هایی از کاربر را که مستقیماً توسط گوگل آنالیتیکس ثبت نمی شوند، از طریق گوگل تگ منیجر به آن ارسال کنید و تعیین کنید که آن عملکرد تعاملی است یا غیر تعاملی. بنابراین تگ منیجر کمک می کند که بانس ریت (نرخ پرش) واقعی تر باشد. همچنین با داشتن این اطلاعات می توانید نقاط قوت و ضعف وب سایت یا محتوای آن را یافته و غیر از افزایش بازدید جهت بهبود کیفیت وب سایت خود نیز تدابیری بیندیشید.
و حالا به مفهوم پرش می پردازیم.
پرش یا بانس بعنی سشنی که فقط یک هیت دارد. بنابراین نرخ پرش یا بانس ریست یعنی نسبت سشن های یک هیت به کل سشن های وب سایت در یک بازه زمانی.
مثال هایی از پرش:
- باز کردن سایت از نتایج گوگل و برگشت به نتایج جستجو بعد از چند ثانیه
- باز کردن صفحه ای از سایت به وسیله وارد کردن مستقیم لینک آن صفحه و بستن آن پس از چند دقیقه
- باز کردن سایت از نتایج گوگل و ماندن در آن تا 35 دقیقه (زمان فرضی 30 دقیقه سشن)
تفاوت نرخ خروج و نرخ پرش
در هنگام استفاده از گوگل آنالیتیکس حتما با گزینه ای به نام نرخ خروج (Exit Rate) مواجه شده اید. شباهت زیادی بین نرخ پرش و نرخ خروج وجود دارد. به همین علت تفاوت عمده این دو مفهوم را بررسی می کنیم.
نرخ خروج آخرین صفحه ای را که کاربر بعد از بازدید از آن، از وب سایت خارج می شود بررسی می کند. در حقیقت می توان گفت بخشی از تقصیرهایی که موجب خروج کاربر از وب سایت می شود به عهده آخرین صفحه بازدید شده است.
نرخ خروج نسبت آخرین بازدیدهایی که در سشن بودند نسبت به کل بازدیدهای سایت است.
به عنوان مثال، اگر دو کاربر وارد سایت شده و یکی از آنها از همان صفحه نخست سایت را ترک کند و دیگری از بخش های دیگر سایت بازدید کند، نرخ خروج و پرش صفحه 50 درصد است. چون آخرین بازدید کاربر از صفحه اصلی بوده و و در سشن نیز همان یک هیت ثبت شده است.
چه عواملی بر روی نرخ پرش تأثیر دارند؟
نرخ پرش به راحتی قابل دستکاری است. بنابراین نمی تواند شاخص مورد اعتمادی باشد.
این عوامل بر روی نرخ پرش تأثیر دارند:
- زمان سشن که در گوگل آنالیتیکس تعریف شده (بین1 دقیقه تا 4 ساعت)
- تنظیم کردن هیت ها به صورت تعاملی یا غیرتعاملی
- رفتار کاربر در سایت
برای دستکاری نرخ پرش می توانید زمان سشن را روی چهار ساعت تنظیم کرده و کلیه عملیاتی را که کاربر انجام می دهد به صورت تعاملی تعریف کنید. در این شرایط نرخ پرش صفر می شود. اما این کار، بسیار اشتباه بوده و پیشرفتی را نیز در سئو، جذب بازدیدکننده یا تحلیل وب سایت شما ایجاد نمی کند.
تأثیر نرخ پرش بر روی سئو وب سایت چیست؟
نرخ پرش تأثیری بر روی سئو وب سایت شما ندارد. چرا؟ دلایل آن را با یکدیگر بررسی می کنیم.
1- عدم تأثیر نرخ پرش بر روی سئو، رسماً توسط گوگل تأیید شده است.
2- نرخ پرش قابل دستکاری است و شاخصی ضعیف به شمار می رود.
الگوریتم گوگل از چنین شاخص ضعیفی استفاده نمی کند. زیرا تکنیک های کلاه سیاه نیز وجود دارند که با آنها می توان میزان بازدید را دستکاری کرده و تعاملات مصنوعی ایجاد کرد.
فواید نرخ پرش چیست؟
نرخ پرش شاخصی برای تحلیل میزان تعاملات کاربران است. مثلا بدانیم که چند درصد از کاربران، عملکردهای موردنظرمان را در وب سایت انجام می دهند یا چند درصد از صفحات دیگر بازدید کرده یا عضو سایت می شوند و غیره. با اینحال نرخ پرش را نه به تنهایی بلکه باید در کنار شاخص های دیگر بررسی کرد، زیرا استفاده تنها از نرخ پرش باعث گمراهی در تحلیل می شود.
برای پایین آوردن نرخ پرش وب سایت خود، بهتر است با طراحان سایت و سئوکاران حرفه ای مشورت نمائید و از وب سایت خود به صورت کاملا بهینه بهره ببرید. همکاران ما در شرکت ریکان تک، با افتخار این امر را برای شما میسر می سازند.
هیچ دیدگاهی تا این لحظه ثبت نشده است